Vijest – prenosimo članak s BOL-a o tvrtki Infobip

Infobip_Tvrtka Infobip je član HUJAK-a, a na BUG online je izašao zanimljiv članak čije dijelove prenosimo, dok opširniju reportažu najavljuju za jedan od sljedećih brojeva časopisa Mreža.

Pulski Infobip je tvrtka koja je relativno manje poznata u Hrvatskoj – “manje poznata” u odnosu na to koliko su uspješni, koliko imaju zaposlenih i gdje sve posluju. Ovo je dijelom i rezultat toga što su od početka bili orijentirani svjetskim tržištima i poslovanju van granica Hrvatske, a u njihovom slučaju, i regije. Infobip ima niz većih, regionalnih ureda po svijetu, te još veći broj manjih ureda koji porkivaju pojedinačne zemlje. Posjetili smo Infobipov ured u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, iz kojeg se pokriva APAC regija (Asia Pacific). Malezijski ured ima 30-ak ljudi, uskoro zapošljavaju nove (većinom lokalne ljude, ali možda i nešto “naših”, dakle iz Hrvatske ali i Srbije i Bosne gdje su također snažno prisutni). Osim ureda u Maleziji, u blizini su i Infobipovi uredi u Tajlandu (Bangkok) i Indiji, zaduženi za te zemlje kao specifična tržišta. Sve ostale zemlje Azije pokrivaju se iz Kuala Lumpura.

Matija Percan već četiri godine vodi Infobipov APAC ured, i objasnio nam je što je najviše utjecalo da se ured u početku uopće smjesti u Kuala Lumpur a ne neki od drugih (vele)gradova regije. “Kuala Lumpur je nekako usred regije na koju smo ciljali, i odlično je prometno povezan” – objašnjava Percan – “osim toga Malezijska vlada čini sve da privuče strane kompanije, na snazi je program poreskih i drugih olakšica 5+5 godina“. Nakon prvih 5 godina oslobađanja poreza na dobit, slijedi revizija poslovanja nakon koje je moguće dobiti još pet godina. Da bi kompanije uživale takve povlastice, trebaju biti smještene u jednom od tehnoloških kampova u zemlji. Najveći i najpoznatiji je onaj u kojem je smješten i Infobip, i nalazi se u Putrajayi.

Putrajaya je 20-ak kilometara južno od Kuala Lumpura, planski izgrađen grad za ministarstva, državnu upravu, ali i poslovne “subjekte”. Budući da je vlada Malezije zapravo u Putrajayi, negdje ćete čak vidjeti da je taj grad naveden kao glavni grad cijele zemlje – tehnički detalj, za koji ne dopustite da vas zbuni, pitanje definicije što čini grad i gdje zapravo prestaje nešto tako divovsko kao Kuala Lumpur. U okviru Putrajaye, koja je ogromna, nalazi se Cyberjaya, sektor specifično rezerviran za tehnološke kompanije – strane i domaće.

Infobip se inače bavi SMS uslugama i mobilnim plaćanjima. Obrađuju preko milijarde transakcija mjesečno, imaju 29 manjih i većih ureda diljem svijeta, pokrivaju 190 zemalja i imaju više od 300 zaposlenih, pri čemu je teško biti precizan jer se taj broj stalno mijenja. Development proizvoda uglavnom je smješten u Puli, Zagrebu, dijelom u Beogradu i Sarajevu. Uredi po svijetu uglavnom su zaduženi za prodaju, odnose s klijentima, širenje posla i manjim dijelom lokaliziranu tehničku podršku.

Opširnije u nekom od narednih brojeva časopisa Mreža. Mreza_logo1

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: