Edukacijske organizacije (u Hrvatskoj) – popis

Ovdje predstavljamo (abecedni) popis poznatijih edukacijskih usluga u Hrvatskoj, odnosno edukacijskih organizacija koje pružaju usluge edukacije iz područja tehnologija vezanih uz jezik i platformu Java te srodnih tehnologija u Hrvatskoj.

Neke od navedenih organizacija (npr. Škola otvorenog računarstva) su partneri udruge HUJAK, a članovi udruge HUJAK i sudjeluju u nekim od navedenih edukacijskih usluga, što možete vidjeti u detaljnim opisima niže.

Učilište Algebra

Algebra je učilište koje u svom programu nudi desetak tečajeva s praktičnim dijelom (unaprijed definiranog sadržaja i trajanja, održavaju se nekoliko puta godišnje) koji se najčešće održavaju u Algebrinim centrima u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Splitu, Puli i Rijeci. Tečajevi pokrivaju područje jezika i platforme Java te, od osnova programskog jezika Java (40h), preko naprednog Java programiranja (40h) i programiranja za Web (24h), do specijalističkih tečajeva tehnologija Enterprise JavaBeans 3.0 (32h), Struts (24h), Spring 3 (24h), JavaServer Faces (16h), kao i druge srodne tehnologije uključivo Web Services (8h), Web Services using JAX-RPC (16h), OO analizu i dizajn uporabom UML-a (40h) i AJAX za Java programere (32h).

Tečajevi, ovisno o tematici, traju od 1 do 5 dana (najčešće po 8h dnevno), a izvode ih iskusni predavači iz Algebre ili iz partnerskih tvrtki. Određeni tečajevi pretpostavljaju određeno predznanje ili završene druge tečajeve.

Voditelj Java edukacije je Danijel Kučak (MCTS, MCPD, MCT, MMI, SCJA, SCJP, SCWCD), a kontakt informacije su: Maksimirska 58a, 10000 Zagreb, +385 1 2332 861, www.algebra.hr

Škola informatike i managementa Edunova

Edunova je škola informatike i managementa, odnosno ustanova za obrazovanje odraslih iz Osijeka koja nudi program “Java programer” u višetjednom (semestralnom) obliku s praktičnim dijelom, unaprijed definiranog sadržaja i trajanja 130 sati, koji se upisuje u radnu knjižicu. Nastavni plan uključujuje cjeline: Uvod u razvojno okruženje, Programski jezik Java, Rad s datotekama, XML jezik, Rad s bazama podataka i Izrada poslovne aplikacije.

Kontakt informacije su: Lorenza Jägera 5, 31000 Osijek, +385 31 205555, www.edunova.hr

Edukacijski centar Learn@CROZ

Learn@CROZ je edukacijski centar tvrtke CROZ iz Zagreba, koji je ujedno u IBM Authorized Training Provider (ATP), a nudi niz tečajeva s praktičnim dijelom (unaprijed definiranog sadržaja i trajanja, održavaju se nekoliko puta godišnje) za tehnologije vezane uz jezik i platformu Java, kao i sukladne IBM-ove proizvode.

Tako se nude tečajevi objektnog programiranja i programskog jezika Java u dva dijela (5 + 3 dana), Java EE/Servlet/JSP programiranje (10 dana), napredno Java programiranje (5 dana), ali i specijalizirani tečajevi kao što su Spring Framework (5 dana), razvoj Android aplikacija (5 dana), Web servisi (3 dana), cjelovit pristup razvoju softvera (1 dan), uvod u agilni pristup razvoju softvera (1 dan), Scrum radionicu (2 dana), , osnove JavaScripta (2-3 dana), IBM WebSphere Application Server administracija (2 dana) te niz tečajeva vezan uz druge proizvode IBM-a.Član HUJAK-a

Tečajevi se većinom održavaju u učionicama u Zagrebu (Lastovska 23), a kontakt informacije su: Lastovska 23, 10000 Zagreb, +385 1 6184 831, www.croz.net, learn@croz.net

CROZ je član udruge HUJAK.

Narodno učilište

Narodno učilište je ustanova za obrazovanje i kulturu iz Rijeke koje je u ponudi imala program usavršavanja za Java programera u višetjednom (semestralnom) obliku s praktičnim dijelom, unaprijed definiranog sadržaja i trajanja 300 sati.

Napomena: S obzirom da trenutno taj program nije vidljiv na stranicama Narodnog učilišta, potreban je izravan kontakt provodi li se više, a kontakt informacije su: Školjić 9, 51000 Rijeka, +385 51 212 269 i +385 51 338196, www.nar-uciliste.hr

NetAkademija

NetAkademija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu održava osnovnu i naprednu Java edukaciju u višetjednom (semestralnom) obliku s praktičnim dijelom, unaprijed definiranog sadržaja i trajanja.

Osnovna OOP i Java edukacija traje 10 tjedana kroz dva semestra, što iznosi oko 160 sati kroz otprilike 5 mjeseci, i priprema je za polaganje osnovnog certifikata. Nastava uključuje predavanja i primjere (48  sati), vježbe (48 sati), zadatke za samostalno rješavanje van nastave, projektni zadatak (14 sati) i završni zadatak koji polaznik mora samostalno riješiti. Napredna Java edukacija traje 20 tjedana u opterećenju 6 sati tjedno, što iznosi oko 120h. Osim navedenih provodi se i program razvoja Android aplikacija.

Tečajevi se održavaju na nekoliko lokacija u Zagrebu, a najčešće na lokaciji Konavoska 2. Voditelj Java edukacije je mr.sc. Dražen Ćika, a uz njega edukaciju izvode i Milan Draganić, te Marijan Matić, a kontakt informacije su: NetAkademija, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Konavoska 2, 10000 Zagreb, Voltino naselje, soba 1208, 2 kat., mr. sc. Dražen Ćika, CCNA, Head of Java Education, +385 99 224 71 8

Oracle University

Oracle University je dio Oracle korporacije nudi edukacijske usluge iz raznih područja, uključivo Java SE/Java EE tečajeve s praktičnim dijelom (unaprijed definiranog sadržaja i trajanja, održavaju se na nekoliko načina).

Tečajevi uključuju Java SE 7 programiranje (5 dana), Java SE 7 nove mogućnosti (2 dana), ali i  Java programiranje u sklopu Oracle Fusion Middleware, te specijaliziranu edukaciju o područjima kao što su ADF, ADF II, ADF s EJB i JPA, Web servisi. Oracle University naravno nudi i niz tečajeva izravno vezan uz vlastite proizvode iz porodice proizvoda Fusion Middleware kao i drugih porodica proizvoda.

Tečajevi se nude u obliku klasičnih tečajeva (Classroom Training i Training On Demand), ali i kao tzv. Live Virtual Class i Self Study Course. Online tečajevi su većinom na engleskom jeziku, a klasični tečajevi organiziraju se u Oracle školskom centru u Zagrebu (Budmanijeva 1). Predavači klasičnih tečajeva su stručnjaci iz tvrtke Oracle Hrvatske ili partnerskih tvrtki kao što su Combis i Neos. Voditelj edukacije u Hrvatskoj je Gordana Maglić.

FER-ova Škola otvorenog računarstva (ŠORA)

soraŠkola otvorenog računarstva (ŠORA) je projekt Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu koji (po našem saznanju jedini) nudi niz tečajeva i radionica prilagođenih korisniku (sadržajem, tempom i terminom), promjenjivog sadržaja, potencijalno u izvedbi kod korisnika (onsite) ili kombinaciju uobičajenog tečaja i radionice izvedene na konkretnom slučaju prema želji korisnika (Pilot, Proof of Concept  i sl.).

Tečajevi iz područja jezika Java, uključuju:

 • svijet Jave (15h),
 • osnove programskog jezika Java (25h),
 • Java za napredne (25h),
 • uvod u Enterprise JavaBeans (25h),
 • uvod u platformu Java EE (min. 25h),

te srodnih tehnologija i alata, kao što su:

 • osnove alata Eclipse (min. 15h),
 • open source platforma za Java EE (Eclipse, Tomcat, JBoss) (min. 15h),
 • osnove IBM Rational Application Developer (min. 10h),
 • web aplikacije s IBM RAD (min. 25h),
 • poslovne aplikacija s IBM RAD (min. 30h),
 • usluge Weba s IBM RAD (min. 15h),
 • administracija IBM WebSphere Application Server (min. 15h).

S obzirom da se nudi mogućnost stvaranja strukture tečajeva na zahtjev (izvedba tečajeva “krojenih” prema zahtjevima i specifičnim potrebama korisnika) prilagodbom sadržaja, strukture, rasporeda, termina i trajanja tečaja, to znači da ni cijene nisu unaprijed definirane (već prema dogovoru), a polaznici mogu dobiti i uvjerenje o završenom tečaju od FER-a. Tečajevi se u načelu izvode u manjim grupama (6 do 10), u laboratorijima FER-a ili kod korisnika (prema dogovoru), a načelno se ne izvode za pojedince već uglavnom za institucionalne korisnike (pravne osobe) s potrebama obrazovanja većeg broja polaznika. Predavači su renomirani stručnjaci s FER-a i iz partnerskih tvrtki za pojedina područja.

Voditelj projekta ŠORA je prof.dr.sc. Mario Žagar sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a, a za Java edukaciju zadužen je dr.sc. Branko Mihaljević. Kontakt informacije su prof.dr.sc. Mario Žagar, voditelj ŠORA-e, +385 1 6129 617, mario.zagar(at)fer.hr i dr.sc. Branko Mihaljević, +385 91 535 1189, branko.mihaljevic(at)hujak.hr ili na sora@fer.hr.

Škola otvorenog računarstva (ŠORA) je partner udruge HUJAK, a neki članovi HUJAK-a i sudjeluju u izvedbi edukacije.

Škola Java programiranja VUSB-a

Škola Java programiranja Veleučilišta u Slavonskom Brodu (Java-VUSB) nudi program za rad tj. programiranje u Java programskom jeziku u višetjednom (semestralnom) obliku s praktičnim dijelom, unaprijed definiranog sadržaja i trajanja, pod nazivom Java programski jezik – osnove, koji uključuje sljedeće nastavne cjeline: Java programski jezik – upoznavanje, Osnovno radno okruženje, Objektno orijentirano programiranje, Java kolekcije, Java polimorfizam, Slaganje grafičkog sučelja, Dretve – višenitnost, Događaji, Java IO – pristup i obrade datoteka, Rad sa bazama podataka, Java – osnove web programiranja i Testiranje.

Nastava se održava u informatičkoj učionici VUSB-a u zgradi Strojarskog Fakulteta (dr. Mile Budaka 1) te traje 12 tjedana po 2 sata dvaput tjedno, odnosno ukupno 48h, u grupama do 16 polaznika. Voditelj škole je Marko Martinović, a kontakt informacije su: Škola Java programiranja Veleučilišta u Slavonskom Brodu (Java-VUSB), dr. Mile Budaka 1, 35000 Slavonski Brod, 385 35 492 631, +385 91 492 8010, java.vusb.hrJAVA@vusb.hr

Napomena

Unaprijed se ispričavamo ako smo slučajno ispustili neku obrazovnu instituciju i njen program ili tečaj, te nam se slobodno obratite kako bi nadopunili navedeni popis.

%d blogeri kao ovaj: