Certifikacija OCE Java EE 6 Web Services Developer – iskustva by Jurica Križanić

Oracle Certified Expert, Java EE 6 Web Services Developer

Uvod

Ovaj program certifikacije namijenjen je Java developerima koji su već stekli iskustvo u radu s programskim jezikom Java i tehnologijama kao što su web servisi (engl. web services).

Kao preduvjet za polaganje ispita za ovaj certifikat obavezno je već posjedovati Oracle Certified Professional, Java (SE 5, SE 6,or SE 7) Programmer ili Sun Certified Java Programmer (bilo koje izdanje).

Priprema za ovaj ispit potencijalnim bi pristupnicima ispitu trebala pružiti bolji uvid u proces kreiranja, implementacije i instalacije web servisa te im pokazati kako koristiti te web servise kroz klijente. Pristupnici bi također trebali dobiti uvid u arhitekturu orijentiranu prema servisima (engl. Services Oriented Architecture, SOA) te shvatiti osnove koncepte, kako i raspoznati kada koristiti koju implementaciju web servisa.

Područja obuhvaćena ispitom

Područja obuhvaćena ovim ispitom su:

 • Kreiranje SOAP web servisa u servlet containeru
 • Kreiranje a RESTful web servisa u servlet containeru
 • Kreiranje SOAP based web servisa implementiranih kao Enterprise Java Bean (EJB)
 • Kreiranje RESTful web servisa implementiranih kao Enterprise Java Bean (EJB)
 • Konfiguranje JavaEE sigurnosti za SOAP web servise
 • Kreiranje web servis klijenata za SOAP based web servise
 • Kreiranje web servis klijenata za RESTful based web servise
 • Kreiranje SOAP based web servisa koristeći Java SE platformu
 • Kreiranje handlera zar SOAP web servise
 • Kreiranje low-level SOAP web servisa
 • Primjena MTOM i MIMEu SOAP web servisima
 • Korištenje WS-Addressing mehanizama u SOAP web servisima
 • Konfiguriranje Message Level security za SOAP web servise
 • Primjena najboljih praksi za implementiranje i dizajn web servisa

Informacije o ispitu

Ispitu se pristupa preko ovlaštenih PearsonVUE centara, kojih u Hrvatskoj ima nekoliko.

Ispit traje 90 minuta i sastoji se od 60 pitanja. Donji prag prolaznosti je 64% točnih odgovora. Ispit se sastoji od pitanja s više točnih odgovora, gdje je navedeno koliko je odgovora točno.

Način pripremanja ispita

Za ovaj ispit ne postoji jedinstvena knjiga kojom bi se pristupnici pripremili za ispit. Potrebno je zaviriti u nekoliko različitih izvora informacije, sukladno područjima koja ulaze u ovaj ispit, opisana u uvodnom poglavlju.

Prije sam pripreme ispita, potrebno je osim programskog jezika Java (što se valjda jamči polaganjem jednog od certifikata koji su preduvjet za ispit), poznavati i osnove XML-a i HTML-a.

Također je potrebno poznavati osnove Servlet i EJB container-a.

Kao osnovno štivo za čitanje, preporuča se knjiga Martina Kalin-a: Java Web Services: Up and Running, kojim su obuhvaćene osnove web servisa.

Nekoliko dobrovoljaca napisalo je i razne vodiče za učenje gdje se u jednom dokumentu objedinjuju informacije potrebne za polaganje ovog ispita. Jedan od takvih vodiča je Mikalai Zaikin-a naziva Free OCE WSD 6 Study Guide, a značajni resursi su i JSR specifikacije koje definiraju spomenute teme.

Jedan od važnijih resursa za pripremu ispita, uz navedene knjige i specifikacije je i forum namijenjen samo ovom ispitu, otvoren na stranci CodeRanch. Na forumu možete postavljati pitanja, pogledati da li je pitanje koje vas zanima već netko postavio, ili ako znate odgovor na neko pitanje, možete isti pružiti.

S ovog foruma, moguće je doći i do stranice sa svim potrebnim resursima, kojoj možete pristupiti ovdje. Jedan od važnijih resursa su i simulatori ispita, koji bi vam trebali pružiti osjećaj pravog ispita. Napomena kod ovakvih simulatora je da su pitanja slična onima na ispitu, nikako identična, što bi se smatralo kršenjem zakona.

Resursi

 1. Web stranica samog ispita: https://education.oracle.com/pls/web_prod-plq-dad/db_pages.getpage?page_id=458&get_params=p_track_id:JEE6WSD
 2. Forum: http://www.coderanch.com/forums/f-80/java-Web-Services-SCDJWS
 3. Resursi: http://www.coderanch.com/how-to/java/ScdjwsLinks

 

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: