Java na 18. HrOUG-u – suorganizator HUJAK moderirao “Java dan(e)” i održao 2 predavanja

hrougProtekli tjedan, konkretno od 15. do 19. listopada 2013. na Crvenom otoku kod Rovinja održala se 18. HrOUG konferencija s 90-tak stručnih aktivnosti, a nama su ipak najzanimljiviji Java dan(i)17. i 18.10.2013., posebna tematska cjelina izvedena u suorganizaciji s HUJAK-om.

Predstavnici HUJAK-a su ove godine (zbog drugih obveza) došli na Crveni otok tek u srijedu poslijepodne te tako nažalost propustili samo otvaranje konferencije i predavanje specijalnog gosta, “trenera svih trenera“, o motivaciji, kao i izuzetno posjećena predavanja jednog od najpoznatijih gurua za baze podataka tijekom prvog dana. No, koliko smo čuli, do našeg dolaska, osim Toma Kytea i Miroslava Ćire Blaževića, dominirali su i cjelina Leader’s Circle te posjećen Okrugli stol s temom Trenda razvoja IT firmi prema EU i regiji i poslovna politika Oracle-a, pod moderiranjem Dražena Tomića (ICT Business), kao i niz drugih predavača.

Prema planu, u četvrtak ujutro je u dvorani 3 započeo prvi “Java dan” i to predavanjem Jerneja Kašea (Oracle Austria) Razvoj mobilnih aplikacija za iOS i Android u Javi, a nastavio je Michael Keith (Oracle) s predavanjem o Java Community Processu pod nazivom Razvojne tajne za postizanje svjetske dominacije – Korak 1: Kontrola Jave. Kao drugi keynote tog dana ponovno je nastupio Michael Keith (Oracle) s aktualnom temom Java EE – prošlost, sadašnjost i budućnost. Poslijepodne je održao predavanje i poznati Java evangelist Dalibor Topić (Oracle Java Platform Group) o projektu OpenJDK s naslovom Potrebna je zajednica.

U petak ujutro nastupili su na scenu predstavnici HUJAK-a dr.sc. Branko Mihaljević i Aleksander Radovan s temom Novosti s JavaOne – u iščekivanju Java SE 8, nakon koje su postavljena i neka pitanja o konkretnim novostima u Javi, a zatim je slijedio Robert Dukarić sa Sveučilišta u Ljubljani i SOA & Cloud CCC s temom Razvoj Java aplikacija u Amazon AWS Cloud: Praktična demonstracija.

U sredini dana keynote predavanje Dalibora Topića otkrilo nam je strateške smjernice i Stvaranje budućnosti Jave s naročitim naglaskom na Java zajednicu. Nakon toga su predstavnici HUJAK-a Branko Mihaljević i Aleksander Radovan još jednom imali prilike obratiti se široj publici u keynote predavanju s temom Proširimo vidike – kako osloboditi naš potencijal u Javi koje je obradilo globalnu popularnost svijeta Jave, ali i realno stanje u Hrvatskoj i djelovanje udruge HUJAK uz konkretne prijedloge aktivnosti za sljedeću godinu.

Nakon ručka uslijedila su još 3 predavanja, pa je tako track otvorio član HUJAK-a Tomislav Nakić-Alfirević s temom 10 puta brže od NASA-e: obrada satelitskih podataka u Javi – u kojoj je objasnio kako hrvatska tvrtka Amphinicy neke stvari radi bolje od NASA-e. Nakon toga je uslijedio Kristijan Šarić (Istra Informatički Inženjering) s temom Mobilna fiskalna blagajna za Android, a dan je završio član HUJAK-a Ivica Čardić iz tvrtke Perzej koja izravno surađuje s velikim Liferayom na izradi njihovih proizvoda s temom Nove značajke u Liferay portalu v6.2.

U nastavku donosimo i nekoliko slika, a uskoro ćemo objaviti i više detalja o “rezultatima” konferencije.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: