Konferencije – DORS/CLUC 2014 počinje 16.6.2014.

Od 16. do 18. lipnja 2014. u dvoranama HGK na Novoj cesti u Zagrebu održat će 21. konferencija DORS/CLUC 2014 (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux users’ conference), i to, možemo primijetiti, u razdoblju kada je primjetna sve veća prihvaćenost otvorenih tehnologija i slobodnog softvera u javnom sektoru, u medijima, na startup i inovacijskoj sceni, poslovanju, industriji, obrazovanju i kućnoj primjeni.

Predavanja na konferenciji će obuhvatiti široki spektar tema – od onih poslovnih i za krajne korisnike do visoko stručnih i tehničkih tema za stručnjake i profesionalce, te teme koje obrađuju temeljne koncepte slobodnog softvera, otvorenih tehnologija, podataka, pristupa i hardvera. Konferencija će se odvijati kroz kratka petominutna predavanja (tzv. lightning talks), polusatna predavanja, višesatne radionice, okrugle stolove i neformalna tematska okupljanja, a tijekom konferencije na raspolaganju će biti i prostor za druženje, opuštanje i rad.

Konferencija DORS/CLUC 2014 ugostit će mnoge istaknute stručnjake iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta koji se bave otvorenim tehnologijama, kao što su primjerice:

  • Georg Greve – generalni direktor Kolab Systems AG iz Züricha koji će kroz dva predavanja prenijeti iskustva u poslovanju u EU. Posebno će zanimljvo biti predavanje u kojem ćemo iz prve ruke moći čuti o poslovanju u Minhenu koji zadnjih godina prednjači u EU kao grad koji je uspješno izveo migraciju na slobodan uredski softver i Linux stolna računala.
  • Elizabeth Krumbach Joseph – inženjerka za virtualizaciju i alate u HP-u i članica vijeća Ubuntu zajednice. Upoznat će nas s načinima testiranja i razvoja jednog od najpopularnijih cloud sustava u svijetu – OpenStack.
  • Miklos Vajna – razvojni programer The Document Foundationa, organizaciji koja stoji iza najpopularnijeg paketa uredskih programa – LibreOfficea. Na DORS/CLUC 2014 pričat će o najnovijim mogućnostima u nadolazećim verzijama LibreOfficea.
  • Dave Whiteland – konzultant engleske neprotifne nevladine organizacije MySocitey čiji je cilj širiti tehnologiju u službi civilnog društva, te javne podatke učiniti potpuno otvorenima i dostupnima. Dave se organizaciji pridružio kao programer, a sada putuje svijetom i pomaže ostalima u implementaciji sustava otvorenog koda koje je razvio MySociety. Nastupiti će s predavanjem “Dijelimo stvari koje rade ili: “hej, upravo mi je došla nečija jako dobra zamisao!”.
  • Marian Marinov – sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva, i nekoliko nastupa na ovoj konferenciji prethodnih godina. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke u Bugarskoj koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davateljausluga hostinga. Tema Marianovih predavanja je teško ukratko opisati – vrhunski uradi-sam projekti korištenjem otvorenog koda i otvorenog hardvera.

Na konferenciji će prema rasporedu kroz tri dana nastupiti i mnogi drugi zanimljivi predavači, a za detaljnije informacije i popis svih predavanja pratite službenu web stranicu konferencije 2014.dorscluc.org, te društvene mreže.

Konferenciji namjeravaju prisustvovati i predstavnici HUJAK-a, članovi HUJAK-a imaju popust od 10% na kotizacije, a kolegama iz HrOpen-a i HULK-a želimo uspješnu konferenciju!

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: