Certifikacija OCP JP 6 – iskustva by Lovro Pandžić

Oracle Certified Professional, Java SE 6 Programmer je već prilično poznat i literaturom dobro pokriven certifikat koji verificira razumijevanje sintakse, fundamentalnih koncepata i dijela službenog API-ja. Ispit traje 150 minuta i sadržava 60 pitanja, a za prolaz potrebno je točno odgovoriti na 61% odnosno 37 pitanja. Za polaganje ovog certifikata nema preduvjeta, a sastoji se od sljedećih cjelina:

  1. Declarations, Initialization and Scoping,
  2. Flow Control,
  3. API Contents,
  4. Concurrency,
  5. OO Concepts,
  6. Collections / Generics i
  7. Fundamentals.

Više informacija o pojedinačnim cjelinama certifikacije možete saznati na službenoj stranici.

Često preporučivana knjiga za pripremu je SCJP Sun Certified Programmer for Java 6 koja je podijeljena po poglavljima slično kao i sam certifikat po cjelinama, a poslije svakog poglavlja nalazi se kratki test. U privitku knjige nalazi se CD koji sadrži simulator ispita sa 2 primjera ispita. Osim čitanja knjige (i rješavanja testova) preporučljivo je proučavati javadoc, pisati male programe i čitati relevantne Java Tutoriale, a dobar resurs za informacije je Java Ranch forum.

Nakon uspješnog prolaska literature i testova koji se u njoj nalaze najbolje je iskušati znanje na primjerima ispita. Primjeri ispita dostupni su u obliku [knjiga][5], različitih online varijanti ispita ([6], [7]) i prije spomenutog CD-a.

Vrijeme potrebno za pripremu certifikata varira o raznim parametrima kao što su predznanje i obaveze ali uobičajeno to traje između 2 i 3 mjeseca. Termin ispita trebalo bi rezervirati barem 2 tjedna unaprijed te je na samo polaganje potrebno donijeti 2 službena identifikacijska dokumenta. Oba dokumenta trebaju imati potpis, a jedan i sliku.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: