Edukacija – vještina Java na FER-u u 2014.

Prenosimo u cijelosti objavu kolege dr.sc. Marka Čupića s FER-a o vještini Osnove programskog jezika Java (http://java.zemris.fer.hr/), koja se godinama održava za studente FER-a, a potencijalno i za druge studente Sveučilišta u Zagrebu (vidi niže), uz jednu prigodnu sliku.

Moguce po posljednji puta, u akademskoj godini 2013/2014 u ljetnom semestru odrzat ce se vjestina “Osnove programskog jezika Java”. S obzirom da sam poceo dobivati pitanja o kvalifikacijskom ispitu, da ne odgovaram na pojedinacne upite, evo ovdje obavijesti.

cupicPrijave za vjestinu otvorit ce se u Ferku 10. veljace 2014. i bit ce otvorene do 23. veljace. Vjestinu nece moci pohadati nitko tko se ne prijavi (studenti Sveucilista u Zagrebu koji nisu FERovci – poslati mi mail prijave). Kvalifikacijski ispit (ako ga bude) odrzat ce se u petak, 28. veljace (tocno vrijeme bit ce objavljeno naknadno); u tom slucaju, ocekivano, vjestinu ce moci pohadati samo oni studenti koji produ kvalifikacijski ispit (a u slucaju prevelikog broja studenata, samo oni koji budu u prvih N po ostvarenom broju bodova).

Svi koji razmisljaju o prijavi, molim da dobro razmisle: cilj vjestine je polaznike nauciti operativno koristiti Javu — pod pojmom “operativno” mislim da, kada se nadete u situaciji da imate problem koji trebate rijesiti, budete u stanju razmisljati o tome kako rijesiti problem, a ne da razmisljate o tome kakva je sintaksa Jave, postoji li u njoj biblioteka koja Vam treba, kako ne napraviti los objektni model i slicno. A da bi postojala uopce sansa da se priblizite ostvarenju tog cilja, treba pisati programe i pisati programe i pisati programe, i kad Vam je vec dosta svega, treba jos pisati programe — sve dok uporaba jezika i onoga sto nudi sama platforma ne postane rutinsko znanje. Ja cu se za to pobrinuti ovako: imat cete domace zadace, i domace, i domace zadace, i kad Vam je svega dosta, imat cete jos domacih zadaca. Gledat cete i recenzirati druge domace zadace te googleati kako rijesiti zadacu za koju nemate dovoljno znanja (jer eto niste jos odslusali nista o bazama podataka, nemate pojma o HTML-u ili nemate pojma kako se zbrajaju/mnoze dva vektora ili invertira kvadratna matrica reda 10, kako se crta po ekranu ili sto se losega moze dogoditi ako vise dretvi cita/mijenja istu strukturu podataka bez sinkronizacije); pisat cete skripte koje automatiziraju proces prevodenja i pakiranja koda; koristit alate koji provjeravaju kvalitetu napisanog koda, uskladenost sa stilom pisanja Java koda te pokrivenost koda unit testovima (koje cete takoder pisati). I jos svasta drugoga.

Pitanja koja se mogu pojaviti u kvalifikacijskom ispitu pokrivat ce teme navedene u nastavku.

  1. opcenite teme racunarstva (npr. brojevni sustavi)
  2. osnovne strukture podataka i algoritmi (polja, liste, stabla, redovi, stogovi; trazenje, dodavanje, brisanje, sortiranje)
  3. opcenito o operacijskom sustavu (sto je to program, sto proces, sto dretva, koje su razlike, od cega se sastoje, itd.)
  4. najosnovnije moguce o relacijskim bazama podataka (dohvat podataka, azuriranje, brisanje, transakcije, razine izolacije)
  5. osnovni koncepti danasnjeg weba: HTML, JavaScript, CSS
  6. pisanje jednostavnih programa u C-u (rad sa “stringovima”, funkcije, rekurzija, rad s datotekama)
  7. … i jos ponesto slicne tematike …

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: