Najava i poziv – projekt “e-Skills for Jobs 2014”

e-Skill for Jobs 2014 headerInicijativa „e-Skills for Jobs 2014“ je projekt Europske komisije potaknut najnovijim analitičkim procjenama nedostatka čak 900.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2015. godine, izazvanih sve manjim interesom mladih za inženjerska zanimanja. Zajedno s inicijativom „Grand Coalition for Digital Jobs“, riječ je o jednoj od značajnijih aktivnosti gđe Neelie Kroes, potpredsjednice Europske komisije zaduženoj za Digitalnu agendu, kroz čak tri europska direktorata – DG Connect, DG Enterprise & Industry i DG Employment, Social Affairs and Inclusion.

Cilj ove inicijative jest preokretanje iznimno loših trendova među mladima i podizanje svijesti o inženjerskim, prvenstveno računarskim i informatičkim zanimanjima. Radi se o zanimanjima koja, kao što znamo, pružaju pojedincu ogromne mogućnosti zapošljavanja ili samozapošljavanja na iznimno interesantnim radnim mjestima, bilo gdje u svijetu, a svakom nacionalnom gospodarstvu predstavljaju ključni element razvoja ICT sektora.

Kako bi se stvorila propulzivna atmosfera te promovirale digitalne vještine i povezane ICT karijere, 2014. godina će kroz ovaj projekt biti obilježena mnogim aktivnostima i događajima, tribinama i javnim nastupima kroz koje će se ukazivati na mogućnosti koje se nude ICT stručnjacima, kao i mogućnosti koje nude digitalne tehnologije u svim aspektima poslovanja. Svrha kampanje je informirati učenike, studente, mlade stručnjake, poduzetnike, poslodavce te kreatore politika o nizu mogućnosti koje profesionalno bavljenje informacijsko-komunikacijskim tehnologijama ili korištenje digitalnih tehnologija u ostalim granama poslovanja nude, te podići svijest javnosti o važnosti kontinuiranog usmjeravanja mladih prema zanimanjima koja su deficitarna, a nude vrlo dobru perspektivu.

Krajem studenoga 2013. objavljen je i poziv e-Skills partnerima za sudjelovanje, u cilju podrške projekta tako da se, u dogovoru s organizatorima, priključe inicijativi, a aktivnosti će biti promovirane i predstavljene u sklopu inicijative te ne iziskuju financijsko participiranje. Inicijalni partneri projekta su Europska komisija, Hrvatska udruga poslodavaca, udruga CISEx, portal MojPosao, Hrvatski zavod za zapošljavanje, paneuropska Udruga Leading Learning Partners, MultiPlus Card, Udruga darovitih informatičara Rijeke, Visoko učilište Algebra – visoka škola za primijenjeno računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Microsoft, a uskoro se očekuje pridruživanje i drugih partnera. Također, Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK) je izrazila namjeru sudjelovanja u projektu kao partner.

12. prosinca 2013. je u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj održana i konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatski predstavnik u Upravnom odboru ovog projekta, te Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra – Visoka škola za primijenjeno računarstvo te nacionalni kontakt za provedbu ove inicijative u Hrvatskoj. Vijest su prenijeli i mnogi mediji kao što su Bug, Business.hr, ICT BusinessNetokracija, Racunalo.com i drugi.

Kao što je već i spomenuto, aktivnosti u sklopu projekta “e-Skills for Jobs 2014” održavat će se do listopada 2014. godine, a trenutni popis predloženih aktivnosti je:

  • Konferencija ICT employment needs – research and predictions for 2014.
  • Karijeralna savjetovanja za osobe koje koji bi išle u smjeru digitalnih zanimanja
  • Grab your free Microsoft certificate
  • Nagrade za poslodavace koji su najviše ulagali u edukaciju svojih djelatnika
  • Google Academy of Adwords – besplatna edukacija nezaposlenih osoba
  • Natjecanje Idea of the year 2014 – using new technologies for business success, namijenjeno srednjoškolcima
  • Istraživanje o tome kako se odabiru buduće karijere u suradnji s portalom srednja.hr
  • Hacking night 2014 – studentsko natjecanje
  • eCitizen – radionice služenja postojećim e-servisima, kao što su e-banking, m-banking, kupovina preko interneta…

Kako su najveća snaga HUJAK-a njegovi članovi, ovim putem pozivamo svoje članove i simpatizere da se priključe inicijativi “e-Skills for Jobs 2014” te da svoje konkretne prijedloge aktivnosti čim prije prijave nama na adresu e-Skills@hujak.hr. Nadamo se kako ćemo zajedničkim djelovanjem postići ciljeve ovog projekta te jasnije ukazati na rastući problem nedostatka ICT stručnjaka, ali i digitalnih kompetencija među stanovništvom Republike Hrvatske i ostatka Europske Unije.

Komentari su isključeni.