Konferencija “Java 2012” – dan poslije

U 180-tom postu na HUJAK.hr izjavit ćemo da je jučer završila je prva Java konferencija ikad organizirana u Hrvatskoj, ali i u regiji. Po završetku možemo istaknuti da smo, osim što smo i malo umorni, zapravo izuzetno zadovoljni i ponosni kako je bilo. Ako niste bili na konferenciji (tko vam kriv 🙂 ), pokušat ćemo vam u sljedećem opisu približiti bar dio onoga što se događalo.

U najkraćim brojkama:

168 sudionika iz 70 tvrtki, 45 autora ili koautora i 34 predavanja,

3 dvorane u 2 dana, 2 udruge i 1 konferencija

Konferenciju Java 2012, koju su zajednički organizirali Hrvatska udruga Oracle korisnika (HrOUG) i Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK), održala se 29. i 30. svibnja 2012. u novom kongresnom centru Terma Tuhelj u Tuheljskim toplicama.

Razvojni hotel

Za početak primijetit ćemo da je sam hotel bio toliko nov, da ne može biti noviji 🙂 Naime, samu konferencijsku dvoranu dovršavali su još dan prije, a već pri dolasku pogledom na još donekle neuređeni okoliš i pokoji bager u prolazu sticao se dojam pravog “razvojnog okruženja”. Dakle, developeri su sigurno došli “na svoje” kada su ugledali netom dovršen hotel i novi kongresni centar u kojem su se još izvodili poneki radovi na uređenju interijera, te sudeći po reakcijama, svi su prihvatili ideju da takav okoliš pruža pravi poticaj za razvitak. Ovim putem ispričali bi se ako je nekome zasmetao poneki nedostatak tek netom dovršenog kongresnog centra i možemo obećati da ga nagodinu neće biti, ali koliko smo čuli sve je dobro prošlo, a takav kongresni centar “u beta fazi” prihvaćen je s dozom konstruktivnog humora. No, nakon što nam je svima pogled pao na predivne bazene u Tuhelju, smiješak se više nije skidao s lica.

Prvi dan

Prvi konferencijski dan započeo je u novoj kongresnoj dvorani otvorenjem koje je vodio predsjednik HrOUG-a Davor Ranković. Makon pozdravnog govora sudionicima konferencije i osnovnih uputa za snalaženje na konferenciji Davor Ranković prepustio je riječ i predsjedniku HUJAK-a Branku Mihaljeviću, koji je nakon pozdravljanja Java zajednice, čestitao prof.dr.sc. Mariju Žagaru s FER-a kao prvom počasnom članu udruge HUJAK, koji se s nekoliko riječi obratio sudionicima.

Predavanja je otvorio Duško Vukmanović iz Oracle Hrvatska keynote speech-em s temom strateškog pogleda na budućnost platforme i jezika Java iz perspektive kompanije Oracle s naglaskom na poslužitelje WebLogic i GlassFish. Nastavak je uslijedio u sljedećem keynote speechu prof.dr.sc. Matjaža B. Juriča sa Sveučilišta u Ljubljani, voditelja Cloud Computing i SOA Competence Centra, inače Java Championa, Oracle ACE Directora i IBM Championa za WebSphere, koji je objasnio što sve donosi Java EE 7, koje su poboljšane, a koje potpuno nove značajke, te kako ostvariti migraciju u okruženja računarstva u oblaku.

Platforme i jezici

Nakon toga predavanja su se podijelila u dva tracka. Prvi track u novoj dvorani bavio se platformama i jezicima koje je otvario technical keynote speech Angelike Langer, poznate nezavisna trenerica i predavačica, s temom o funkcionalnom programiranju i Lambda izraza, dostupnim u sljedećoj verziji Java SE 8. Slijedilo je predavanje Sanje Illeš iz tvrtke Beta Tau Beta o poboljšanjima i promjenama API koje donose Java SE 7 i 8. Nakon ručka u restoranu pored bazena nastavio se technical keynote speech Gavina Kinga, osnivača projekta Hibernate i Java Championa, predstavljanjem projekta Ceylon i prototipa jezika za JVM koji podržava funkcijsko i deklarativno programiranje. Zatim je prof.dr.sc. Matjaž B. Jurič iz SOA Competence Centra, predstavio transakcijsku integraciju poslužitelja Oracle WebLogic s drugim poslužiteljima, posebno poslužiteljem IBM WebSphere. Slijedio je Hrvoje Slaviček iz SV Group, koji je pokazao razvojni okvir Eclipse Rich Client Platform, iskustva Dinka Srkoča iz Helixa s dinamičkim jezikom Groovy, te sva lica Java EE platforme Ivana Krnića iz CROZ-a.

Alati, proizvodi, mobilne aplikacije

U drugom tracku koji se održao u dvorani na 1. katu dvorca Mihanović govorilo se o alatima, proizvodima i aplikacijama za mobilne uređaje, pa je tako track otvorio Dragi Raosa iz Pardusa s iskustvima upravljanja pravilima i tokom korištenjem Drools i Activiti na sustavu LIMS. Zatim su Barbara Carević i Asja Korlević iz OptimIT-a pokazale kako integrirati Alfresco i Ephesoft u sustav za prihvat i upravljanje dokumentima. A zatim je uslijedio Matija Tomašković iz Evolve, koji je kroz prezentaciju i demonstraciju prikazao prisutnima kako se bezbolno i jednostavno može automatski konvertirati legacy desktop aplikacije u Web tehnologije. Nakon pauze za ručak Hrvoje Đurđević iz Beta Tau Bete objasnio je važnost razvoja softvera na postavkama kontinuirane integracije, a uslijedila su iskustva s proizvodima IBM WebSphere Portal Server, Process Server i Message Broker u aplikaciji za upravljanje energijom Filipa Tomišića iz tvrtke Serengeti. Nakon toga su Mihej Komar, Vedrana Janković i Filip Nikšić iz IN2 pokazali kako se može poboljšati kvaliteta programskog koda korištenjem platforme Sonar. Zadnji dio tracka vezan uz mobilne uređaje otvario je Duško Vukmanović iz Oracle Hrvatska predstavljanjem Oracle ADF Mobile razvoja pomoću alata JDeveloper. Slijedili su Ivan Gavran i Tomislav Novak iz Calyxa te Ivan Benc iz ETK s temom Android aplikacije za sustav Ericsson Mobile Health, a zadnji, ali nikako manje bitan predavao je Slavko Žnidarić iz Asseco SEE s temom mobilnog bankarstva i rješenja ASEBA JiMBa.

I na kraju zabava…

Nakon zatvaranja prvog dana konferencije u velikoj dvorani sudinici su se opustili u bazenima i SPA/Wellness programima Terma Tuhelja, a nakon toga je uslijedila večera i zabava u dvorcu Mihanović. Ovdje nećemo puno hvaliti večeru i samu zabavu koja je po kvaliteti i sadržaju odgovorala standardima koji je već viđen na HrOUG konferencijama, a ako želite čuti detalje najbolje da pitate same sudionike iste, jer najsigurnije su informacije iz prve ruke. Recimo samo da je zabavna aktivnost počela jenjavati tek oko 3 sata ujutro 🙂

Dan drugi

Drugi konferencijski dan otvoren je kratkim govorom i uslijedio je keynote speech Juergena Hoellera, Java Championa, suosnivača projekta Spring Framework i glavnog inženjera u SpringSource-u, dijelu VMware-a, o budućnosti platformi Java SE i EE, ali iz perspektive Spring-a. Sljedeći keynote speech predstavio će Gertjaan Wielenga, Java evangelist i voditelj u Oracle NetBeans timu, koji je pričao o „oslobađanju“ značajki platforme Java EE 6. U nastavku će su Branko Mihaljević i Stjepan Matijašević iz udruge HUJAK predstavili neke aktualne podatke i trendove u vezi Jave, te ciljeve i planove, kao i aktivnosti te usluge udruge HUJAK i ukratko objasnili kako se zamišlja budućnost Java zajednice u Hrvatskoj.

Spring related

Predavanja se nakon toga dalje dijele u tri tracka: o Springu, o frontendima i o portalima, bibliotekama i iskustvima. Prvi track u novoj dvorani započinje predavanjem Marija Popovića iz IN2 o distribuiranim transakcijama korištenjem radnog okvira Atomikos TransactionEssentials nad Spring-om, a zatim je slijedio uvod u Spring Integration Framework Samira Čauša iz Pet minuta. Ponovno smo imali priliku slušati Juergena Hoellera u technical keynote speech-u o modernom oblikovanju komponenti u Spring-u. Track je završio Tomislav Obad iz tvrtke IGEA s temom razvoja GIS aplikacija na radnom okviru Spring MVC, te Anamarija Talijanac, Ivan Talijanac i Davor Bajza iz AKD-a s temom o integraciji radnih okvira Vaadin i Spring u sustavu za pametne kartice.

Frontends

U drugom tracku koji je bio u dvorani dvorca Mihanović Tomislav Pokrajčić iz trvtke Binaria objasnio je kako s Apache Flex stvoriti enterprise aplikacije, a uslijedio je Ladislav Mačkala iz Podsjetnika s temom produktivnosti i razvoja alatom SmartGWT. Zatim je Kristijan Šarić iz Istra Informatičkog Inženjeringa pričao o radnom okviru Vaadinu, a track je završio Gertjaan Wielenga s detaljnom demistifikacijom korištenja JavaFX u poslovnim aplikacijama.

Liferay i druga iskustva

Treći track u dvorani pored bazena otvaraju Ivica Čardić i Igor Bešlić iz Perzeja s temom integracije poslovnih aplikacija pomoću Liferay portala, a zatim je slijedio Vladimir Vukadinović iz IN2 Beograd s Liferay SDK-om. Nakon toga su Goran Cvijanović i Ksenija Bastijanić Cvijanović iz Vinteha pokazali korištenje jXLS paketa za izvještaje u Excelu, te nastavili Damir Ban iz Sedam IT i Mladen Maravić iz PBZ-a s temom iskustva s proizvodom CA Introscope.

Na kraju drugog konferencijskog dana slijedilo je još samo zatvaranje konferencije i podjela nagrada.

I za kraj…

Na kraju bi još jednom zaključili kako smo izuzetno zadovoljni održanom konferencijom i vrlo nam je drago što su nam već tamo, ne mnogi, već većina, izrazila kako smatra da je točno ovakva konferencija nedostajala i kako će sigurno doći nagodinu u još većem broju. To sve nam je otkrilo da smo očigledno pogodili ukuse naših sudionika i u sadržajno-programskom smislu, i u kontekstu druženja i zabave, te nam je “dalo krila” za početak promišljanja što bi se sve moglo bolje i više nagodinu. Tada će svakako kongresni centar biti potpuno uređen, a već sad imamo najave mnogih iz regije koji bi željeli prisustvovati.

Zahvalili bi još jednom svima vama, autorima, predavačima, sudionicima, HUJAK-ovcima, HrOUG-ovcima i svima onima koji su pomogli da se dogodi prva hrvatska Java konferencija. I za kraj, samo još poruka:

Hvala vam i vidimo se nagodinu!

P.S. Kada za koji dan prikupimo slike s konferencije, objavit ćemo ih u novom postu na hujak.hr, pa nas svakako pratite i dalje. Također sva predavanja će za koji dan biti dostupna u PDF obliku.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: