Konferencija “Java 2012”

S ponosom predstavljamo prvu Java konferenciju u Hrvatskoj i u regiji, nazvanu Konferencija Java 2012, koju organiziraju Hrvatska udruga Oracle korisnika (HrOUG) i Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK).

 

Konferencija “Java 2012″ održat će se 29. i 30. svibnja 2012. u novom kongresnom centru Terma Tuhelj u Tuheljskim toplicama (karta).

Prvo okupljanje sudionika Java zajednice na konferenciji “Java 2012” jedinstvena je prilika da se na jednom mjestu čuju novosti i trendovi Java tehnologija te iskustva tehnološke i poslovne primjene. Prijaviti se možete još uvijek, a članovi HUJAK-a i HrOUG-a imaju dodatne popuste na kotizacije.

Teme i agenda

Objavljena je detaljna agenda (PDF) konferencije Java 2012, te Zbornik u obliku “MyPaper”.

Kao što možete primijetiti u agendi je čak 34 predavanja, od čega izdvajamo najavljena keynote i technical keynote predavanja (poretkom pojavljivanja):

  • Java strategija i plan razvoja – WebLogic & GlassFish – Duško Vukmanović (Oracle)
  • Java EE 7 i migracija u u oblak – Matjaž B. Jurič (Java Champion, Univerza Ljubljana, Cloud & SOA competence center, Oracle ACED)
  • Lambdas in Java 8 – Angelika Langer (Java Champion)
  • Introducing Ceylon Project – Gavin King (Java Champion, osnivač projekta Hibernate)
  • Unlocking the Java EE 6 Platfom i Beyond the Buzz: Pluggable JavaFX Corporate Applications – Geertjan Wielenga (Oracle, NetBeans)
  • Enterprise Java in 2012 and Beyond – A Spring Perspective i Modern Component Design with Spring 3.1 – Juergen Hoeller (Java Champion, VMware, SpringSource)

Osim navedenih, ovdje je i niz kvalitetnih tehničkih i poslovnih predavanja, koja govore o platformama, tehnologijama, rješenjima, proizvodima, alatima, praksama i iskustvima.

U konferenciji, osim udruga HrOUG i HUJAK, sudjeluje niz domaćih tvrtki kao što su AKD, Asseco SEE, Binaria, BTB, Calyx, CROZ, Evolva, Ericsson Nikola T4esla, Helix, IN2, Istra Informatički Inženjering, OptimIT, Oracle Hrvatska, Pardus, Perzej, Pet minuta, Podsjetnik, Sedam IT, Serengeti, SV Group i Vinteh, dok su pokrovitelji IN2 i Selmet, te Infokod kao mali pokrovitelj i Mreža kao medijski pokrovitelj.

Prvi konferencijski dan – detaljno

Otvaranje konferencije održat će se s početkom u 10:00, a nakon pozdravnih govora od strane organizatora, Davora Rankovića, predsjednika HrOUG-a i Branka Mihaljevića, predsjednika HUJAK-a, čuti ćemo uvodnu poruku Marina Tadića, direktora tvrtke Oracle Hrvatska.

Prvi dan predavanja otvorit će Duško Vukmanović iz Oracle Hrvatska keynote speech-em s temom strateškog pogleda na budućnost platforme i jezika Java iz perspektive kompanije Oracle s naglaskom na poslužitelje WebLogic i GlassFish. Nastavit će keynote speech prof.dr.sc. Matjaža B. Juriča sa Sveučilišta u Ljubljani, voditelja Cloud Computing i SOA Competence Centra, inače Java Championa, Oracle ACE Directora i IBM Championa za WebSphere, koji će objasniti što sve donosi Java EE 7, koje su poboljšane, a koje potpuno nove značajke, te kako ostvariti migraciju u okruženja računarstva u oblaku.

Nakon toga predavanja se dijele u dva tracka. Prvi track o platformama i jezicima otvara technical keynote speech Angelike Langer, poznata nezavisna trenerica i predavačica, s temom o funkcionalnom programiranju i Lambda izraza, dostupnim u sljedećoj verziji Java SE 8. Slijedi predavanje Sanje Illeš i Erika Kiša iz tvrtke Beta Tau Beta o poboljšanjima i promjenama API koje donose Java SE 7 i 8. Nakon ručka nastavlja technical keynote speech Gavina Kinga, osnivača projekta Hibernate i Java Championa, predstavljanjem projekta Ceylon i prototipa jezika za JVM koji podržava funkcijsko i deklarativno programiranje. Zatim prof.dr.sc. Matjaž B. Jurič, Marcel Križevnik i Jernej Zorko iz SOA Competence Centra, predstavljaju transakcijsku integraciju poslužitelja Oracle WebLogic s drugim poslužiteljima, posebno poslužiteljem IBM WebSphere. Slijede Hrvoje Slaviček iz SV Group, koji će pokazati razvojni okvir Eclipse Rich Client Platform, iskustva Dinka Srkoča iz Helixa s dinamičkim jezikom Groovy, te sva lica Java EE platforme Ivana Krnića iz CROZ-a.

U drugom tracku bit će više riječi o alatima, proizvodima i aplikacijama za mobilne uređaje, pa tako track otvara predavanje Dragi Raosa i Damira Kropfa iz Pardusa o iskustvima s upravljanjem pravilima i tokom korištenjem Drools i Activiti na sustavu LIMS. Zatim će Barbara Carević i Asja Korlević iz OptimIT-a, pokazati kako integrirati Alfresco i Ephesoft u sustav za prihvat i upravljanje dokumentima. Nakon toga će Matija Tomašković iz Evolve prikazati kako se može automatski konvertirati legacy desktop aplikacije u Web tehnologije. Nakon pauze za ručak Hrvoje Đurđević iz Beta Tau Bete objasnit će razvoj softvera na postavkama kontinuirane integracije, a slijede iskustva s proizvodima IBM WebSphere Portal Server, Process Server i Message Broker u aplikaciji za upravljanje energijom Filipa Tomišića iz tvrtke Serengeti. Nakon toga će Mihej Komar, Vedrana Janković i Filip Nikšić iz IN2 pokazati kako se može poboljšati kvaliteta programskog koda korištenjem platforme Sonar. Zadnji dio tracka vezan uz mobilne uređaje otvara Duško Vukmanović iz Oracle Hrvatska predstavljanjem Oracle ADF Mobile razvoja pomoću alata JDeveloper. Slijede Ivan Gavran i Tomislav Novak iz Calyxa te Ivan Benc iz ETK s temom Android aplikacije za sustav Ericsson Mobile Health, a zadnji, ali nikako manje bitan predavat će Robert Mihaljek iz Asseco SEE s temom mobilnog bankarstva i rješenja ASEBA JiMBa.

Nakon zatvaranja prvog dana konferencije sudionike očekuje večera i zabava u dvorcu Mihanović.

Drugi konferencijski dan – detaljno

Drugi konferencijski dan otvara keynote speech Juergena Hoellera, Java Championa, suosnivača projekta Spring Framework i glavnog inženjera u SpringSource-u, dijelu VMware-a, o budućnosti platformi Java SE i EE, ali iz perspektive Spring-a. Drugi keynote speech predstavit će Gertjaan Wielenga, Java evangelist i voditelj u Oracle NetBeans timu, koji će pričati o „oslobađanju“ značajki platforme Java EE 6. U nastavku će Branko Mihaljević i Stjepan Matijašević iz udruge HUJAK predstaviti ciljeve i planove, kao i aktivnosti te usluge udruge te objasniti kako se zamišlja budućnost Java zajednice u Hrvatskoj.

Predavanja se dalje dijele u tri tracka: o Springu, o frontendima i o portalima, bibliotekama i iskustvima. Prvi track započinje predavanjem Marija Popovića iz IN2 o distribuiranim transakcijama korištenjem radnog okvira Atomikos TransactionEssentials nad Spring-om, a zatim slijedi uvod u Spring Integration Framework Samira Čauša iz Pet minuta. Ponovno imamo priliku slušati Juergena Hoellera u technical keynote speech-u o modernom oblikovanju komponenti u Spring-u. Track će završiti Tomislav Obad iz tvrtke IGEA s temom razvoja GIS aplikacija na radnom okviru Spring MVC, te Anamarija Talijanac, Ivan Talijanac i Davor Bajza iz AKD-a o integraciji radnih okvira Vaadin i Spring u sustavu za pametne kartice.

U drugom tracku Tomislav Pokrajčić iz trvtke Binaria objasnit će kako s Apache Flex stvoriti enterprise aplikacije, a slijedi Ladislav Mačkala iz Podsjetnika s temom produktivnosti i razvoja alatom SmartGWT. Kristijan Šarić iz Istra Informatičkog Inženjeringa pričat će o radnom okviru Vaadinu, a track završava Gertjaan Wielenga s demistifikacijom korištenja JavaFX u poslovnim aplikacijama.

Treći track otvaraju Ivica Čardić i Igor Bešlić iz Perzeja s temom integracije poslovnih aplikacija pomoću Liferay portala, a zatim slijedi Vladimir Vukadinović iz IN2 Beograd s Liferay SDK-om. Nakon toga Goran Cvijanović i Ksenija Bastijanić Cvijanović iz Vinteha pokazat će korištenje jXLS paketa za izvještaje u Excelu, te Damir Ban i Mladen Maravić iz Sedam IT s temom iskustva s proizvodom CA Introscope.

Na kraju dana slijedi zatvaranje konferencije i podjela nagrada.

Java 2012 Tuhelj

Servisne informacije

Konferencija Java 2012
Hrvatska udruga Oracle korisnika
HrOUG
Hrvatska udruga Java korisnika
HUJAK

Karta: goo.gl/maps/dbWA
Terme Tuhelj: www.terme-tuhelj.hr
Detaljna agenda (PDF)
Zbornik u obliku “MyPaper”

Oglas i logotip konferencije

%d blogeri kao ovaj: