Java dan na HrOUG konferenciji

U 2011. godine se po prvi puta održalo okupljanje nazvano „Java dan“, kao zasebna tematska cjelina u sklopu 16. HrOUG konferencije pod organizatorstvom Hrvatske udruge Oracle korisnika (HrOUG) i tvrtke Beta Tau Beta (skraćeno BTB), a pod moderatorstvom dr.sc. Branka Mihaljevića s FER-a. Ideja je motivirana popularnosti i sveprisutnosti primjene jezika i platforme Java, a HrOUG konferencija se pokazala kao idealno mjesto za izvedbu prvog takvog okupljanja šire Java zajednice, koje je na jednom mjestu omogućilo upoznavanje s novostima i razmjenu mišljenja. Cjelina „Java dan“ zapravo je trajala nekoliko dana, od čega je većina bila koncentrirana 20. i 21.10.2011., a održavala se istovremeno s ostatkom HrOUG konferencije 18.-22.10.2011. u Rovinju.

Više o samom sadržaju “Java dana” prenosimo iz najave:

U četvrtak 20.10.2011. „Java dan“ otvara keynote speechJava EE 7 i migracija u oblak“, Java Championa i Oracle ACE Direktora Matjaža, B. Juriča, koji će govoriti o budućnosti platforme Java, novostima u verziji 7 i usmjerenosti prema računarstvu u oblaku. Kroz cijeli prvi dan održat će se nekoliko aktualno-zanimljivih radionica koje će sudionicima omogućiti da sami isprobaju razvoj aplikacija, a koje je BTB pripremio u suradnji s učilištem Algebra i Visokom školom za primijenjeno računarstvo. Tako će Slavko Žnidarić (BTB) i Danijel Kučak (Algebra) sudionike provesti kroz „AJAX za razvojne inženjere“, Ivan Mesic (Visoka škola za primijenjeno računarstvo) i Kruno Ričković (BTB) kroz „Razvoj aplikacija za platformu Android“, a Neven Borojević (BTB) kroz „Razvoj web aplikacija uporabom Spring MVC frameworka“.

Krajem dana održat će se i okrugli stol s temom „Java u Hrvatskoj“, pod moderiranjem dr.sc. Branka Mihaljevića, koji će ugostiti eminentne stručnjake i predstavnike svih strana, kao što su Java Champion Matjaž B. Jurič, potpredsjednik HrOUG-a Vladimir Radić, direktor tvrtke Beta Tau Beta Branko Šlivarić, predsjednik uprave Algebre Tomislav Dominković, savjetnik direktora informatike Hrvatske poštanske banke d.d. Saša Stanić i predstavnik tvrtke Oracle na poziciji Principal Technology Sales Consultant Duško Vukmanović, za koje smo sigurni da će pomoći donijeti zaključke o trenutnoj uporabi, koristi i budućnosti Java tehnologija u lokalnom okruženju.

Drugi „Java dan“, petak 21.10.2011., slijedi niz zanimljivih tehnoloških i poslovnih predavanja o mogućnostima i primjerima razvoja na platformi Java. Tijekom prijepodneva će Hrvoje Đurđević (BTB) objasniti kako je moguće da postoje „Ledena lica i u proljeće (ICEfaces + Spring)“, slijede Goran Horak i Velimir Gašparović (Calyx) s „Primjerom web aplikacije za pohranu i pregled prikupljenih mjernih podataka“, a završava Slavko Žnidarić (BTB) s prikazom „Java Persistence API (JPA) – najbolje prakse“. Poslijepodne započinje s predavanjem Dražena Grabovca (APIS IT) „Razvoj J2EE aplikacija korištenjem open source tehnologija“, zatim slijedi Danijel Saifert (Algebra) koji će predstaviti „Java certifikaciju i edukaciju unutar Oracle svijeta“, a Hrvoje Đurđević (BTB) objasnit će čemu sve služi i kako se može prilagoditi produkt „Atlassian Jira – što je sve issue?“. Nastavno slijedi predavanje Dalibora Severa (Končar KET) i Igora Mandića (Plinacro) koji će sudionike provesti kroz „Razvoj sustava za komercijalno upravljanje plinom“, te na kraju korisno predavanje Luke Milkovića i Bojana Ždrnje (Infigo IS) koje će ukazati na „Sigurnost Java aplikacija: 5 najčešćih grešaka“.

Ove „Java dane“ upotpunit će i druga predavanja bliske tematike koja su zbog ograničenog vremena uvrštena u druge cjeline HrOUG konferencije, kao što su predavanja Vojislava Kolarskog i Predraga Matovica (DDOR Novi Sad) „Integracija BPM i CMS sa Java aplikacijom“, Tihomir Pilčika i Saše Stanića (HPB) „Kako smo posložili kockice? – proces izgradnje HPB razvojnog tima“, Tine Cindrića (Neos) „Upravljanje konfiguracijom WebLogic-a iz Java-e“, Ivana Guština (Elin) „Pogledaj što su napravili od mojih open source aplikacija, mama“, Nevena Borojevića (BTB) „Negativni obrasci u vođenju razvojnih projekata“, te Milana Davidovića (Infooprema) i Branka Šlivarića (BTB) „Upravljanje kvalitetom softvera i outsourcing usluga“.

Osim navedenog „poslovnog i stručnog dijela“ ove „Java dane“ će upotpuniti prikaz i demonstracija niza zanimljivih tehnologija i produkata vezanih u platformu Java, kao i nezaobilazni zabavno-nagradni program sponzoriran od BTB-a i Algebre s nizom iznenađenja.

%d blogeri kao ovaj: