Statistika i ocjene konferencije JavaCro’13

path31862Konferencija JavaCro’13 je iza nas, a u ovom tekstu vam odnosimo i neke statističke brojke, ocjene predavača i predavanje te posljedične zaključke.

Prije svega predviđanja organizatora da će se ove godine povećati broj predavanja, ali i kvaliteta istih su se obistinila te možemo smatrati kako je konferencija ostvarila zadani cilj. Dodatni, treći dan i dodatna, treća dvorana potpuno su opravdano uvedeni s obzirom na povećani broj prijava, a istih je bilo skoro čak dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Ako samo usporedimo prihvaćena predavanja ove i prošle godine, lako ćemo zaključiti da je povećanje s 34 na ukupno 50 održanih predavanja značajan porast, kojeg smo priželjkivali.

Za navedena predavanja zaslužan je čak 61 autor (i koautor) iz 6 zemalja.

Posjećenost predavanja je bila izuzetno dobra, s prosječnim brojem od 61 sudionika po predavanju, a i posljedična aktivnost sudionika za vrijeme i poslije predavanja u kontaktu s predavačima se može ocijeniti izvrsnom.

Na konferenciji je službeno registrirano 184 sudionika, a one koji su se “provukli” i dio organizacijskog staffa ni ne računamo. Kad bi i njih sve ubrojili, možemo ukupno zaokružiti brojku na 200-njak osoba prisutnih na konferenciji.

O samom sadržaju konferencije još ćemo posebno pisati, a ugrupo možemo reći kako je prvi dan donio 4 keynote predavanja i 12 stručnih predavanja. Drugi dan imali smo 2 keynote predavanja i čak 21 stručno predavanje. A zadnji treći dan dočekalo nas je još 9 stručnih predavanja i 2 keynote predavanja.

Ocjenu kvalitete konferencije mjerili smo uobičajenom metrikom koja uključuje ostvarenje planiranog opsega aktivnosti, odaziv predavača, odaziv i ocjene sudionika o konferenciji, temama i predavačima. Planirani opseg je ostvaren, odaziv predavača bio je u svakom pogledu veći od očekivanog, odaziv sudionika je bio, iako veći nego prošle godine, nešto manji od očekivanog, a o ocjenama sudionika prosudite sami.

Prosječna ocjena konferencije, dobivena iz anonimne ankete 107 sudionika (57%), iznosila je za njen stručni dio 4,26, a u cjelini 4,28.

Sudionici su ocjenjivali svako pojedino predavanje i to u obliku dvije ocjene: ocjenu teme i ocjenu uspješnosti prezentiranja samog predavača.

Kao i kod rezultata ankete s kojom su sudionici ocjenjivali konferenciju u cjelini i kod ocjenjivanja pojedinih događanja sudionici su dodijelili izuzetno dobre ocjene.

Ukupna prosječna ocjena odabranih tema iznosi 4,14, a prosječna ocjena uspješnosti prezentiranja je 4,10 .

Kod izbora tema i prezentiranja za najbolje predavanje pozvanih predavača izabran je:

 • Unlocking the Java EE Platform with HTML5 – predavač Geertjan Wielenga (Oracle Nizozemska) – ocjene 4,74 / 4,77

Kod izbora tema i prezentiranja  za najbolja predavanja prijavljenih predavača su izabrani:

 1. Evolution Framework – brzina i jednostavnost za enterprise web aplikacije – predavač Matija Tomašković (Evolva) – ocjene 4,84 / 4,86
 2. JAX – WS trikovi – predavač Miljen Mikić (Asseco SEE) – ocjene 4,84 / 4,84
 3. JRebel – No redeploys – Just code, beautiful code! – predavač Hrvoje Slaviček (SV Group) – ocjene 4,91 / 4,73

Najbolje ocjene po tematskim cjelinama su sljedeće:

1. Trendovi & budućnost

 1. Integracija društvenih mreža u poslovne sustave predavači Tihomir Tomašević, Emina Elezović (NEOS) – ocjene 4,75 / 4,63
 2. Graph databases and Neo4j – predavač Vjeran Marčinko (Kapsch CC) – ocjene 4,45 / 4,71
 3. Cassandra – mit ili proročanstvo? – predavači Mario Lukica, Vedran Pugar, Krešimir Jurasović (Kapsch CC) – ocjene 4,60 / 4,38

2. Rješenja & poslovni slučajevi

 1. Strateško upravljanje naplatom potraživanja u bankarstvu – tehnički izazovi predavači Matija Tomašković, Davor Sauer (Evolva) – ocjene 4,63 / 4,89
 2. Statički upiti u Javi – QueryDSL u praksi – predavač Alen Jović (Asseco SEE) – ocjene 4,75 / 4,58
 3. Izazovi razvoja vlastitog Java frameworka – predavač Ivan Vučak (Sedam IT) – ocjene 4,62 / 4,71

3. Java EE, Frameworks & Servers

 1. JAX-WS trikovi predavač Miljen Mikić (Asseco SEE) – ocjene 4,84 / 4,84
 2. JRebel – No redeploys -Just code, beautiful code! – predavač Hrvoje Slaviček (SV Group) – ocjene 4,91 / 4,73
 3. Nove značajke u Liferay portalu v6.2 – predavač Ivica Čardić (Perzej) – ocjene 4,75 / 4,83

4. Web & Mobile

 1. Evolution Framework – brzina i jednostavnost za enterprise web aplikacije predavač Matija Tomašković (Evolva) – ocjene 4,84 / 4,86
 2. Uvod u funkcijsko programiranje – predavač Dinko Srkoč – ocjene 4,73 / 4,73
 3. Dobre prakse razvoja za Android platformu – predavač Ivan Gavran (Calyx) – ocjene 4,67 / 4,52

5. Metodologije & alati

 1. Git – Merge? Da, molim! predavači Goran Pugar, Bojan Kljajin (Kapsch CarrierCom) – ocjene 4,92 / 4,37

Čestitamo najboljima i ovim putem još jednom iskazujemo zahvalnost za sudjelovanje svim predavačima i autorima te se nadamo da će sudjelujući i na slijedećoj konferenciji ponovo ostvariti izvrsne rezultate.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: