Predavanje – Paralelne strukture podataka za programski jezik Scala

Na FER-u (Fakultetu elektrotehnike i računarstva) će Aleksandar Prokopec, doktorski student na EPFL, Lausanne, Švicarska, u srijedu, 11.4.2012. u 14:00 sati u Sivoj vijećnici, održati predavanje Paralelne strukture podataka za programski jezik Scala. u organizaciji Hrvatske sekcije IEEE i Odjela za računarstvo, (koliko znamo) pozvani su svi.

Scala je programski jezik za opću primjenu koji objedinjuje objektno-orijentirane i funkcionalne jezike, a neke od prednosti su jasna i jezgrovita sintaksa, tipovna inferencija, kompozicija tipova, te napredni tipovni sustav. Glavna platforma na koju se prevodi je JVM, pa je Scala interoperabilna s postojećim Java bibliotekama i alatima. Programe napisane u Scali je moguće pokretati i na Android platformi, a postoji podrška i za .NET.

Standardna biblioteka Scale sadrži niz primitiva za paralelno programiranje – neke od njih su actor model, transakcijska memorija, paralelne kolekcije i dataflow model, te konkurentne strukture podataka. Konkurentne strukture podataka su od posebne važnosti jer omogućavaju da više dretvi pristupa istim podacima istovremeno.

Predavanje će prikazati osnovne značajke Scale koje olakšavaju paralelno programiranje, te potom ući dublje u detalje nove skalabilne strukture podataka – konkurentnog hash stabla. Bit će pokazano kako konkurentna hash stabla postižu horizontalnu skalabilnost i kako su implementirane osnovne operacije nad njima. Pritom će biti objašnjeni svojstva algoritama kao što su linearizabilnost, lock-freedom i wait-freedom, te ilustrirano zašto su ista bitna.

Aleksandar Prokopec je asistent i doktorski kandidat u laboratoriju LAMP za programske jezike na federalnoj politehničkoj školi EPFL u Lausannei u Švicarskoj, gdje trenutno radi na doktoratu. Član je razvojnog tima programskog jezika Scale i aktivno radi na njenom razvoju, a bavi se programskim jezicima, konkurentnim strukturama podataka i istraživanjem na području paralelnog programiranja.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: