What’s Duke all about?

Ako ste ikada pitali što je Java maskota Duke i kako je nastao, ovdje je kratka demistifikacija.
Postoji niz zabluda o tome što Duke zapravo predstavlja:

  • Debeli tip s crnom kuglastom kapom?
  • Antropomorfni zub dinosaura?
  • Gotički klaun koji je spljošten između zida i vrata?

Prvi Java tim pod nazivom “Green Project”, u kojem su bili Patrick Naughton, Bill Joy, James Gosling i još trojica (osnovan od strane tvrtke Sun Microsystems u obliku istraživačke skupine), stvorili su ideju Java maskote. Oni su stvorili prvu radnu demo aplikaciju za ručni kontroler interaktivne kućne zabave naziva * 7 (Star Seven). Na animiranom grafičkom korisničkom sučelju zaslona osjetljivog na dodir pojavljuje se crtani lik nazvan Duke.

Skačućeg Duke-a, koji radi okrete i kolutove po zaslonu, kreirao je Joe Palrang, jedan od grafičkih umjetnika tima, koji je kasnije radio i na popularnim animiranim filmovima poput Shreka, Over the Hedge i Flushed Away.

Duke je dizajniran da predstavlja “programski agent” koji izvodi određene za korisnika. Duke je zapravo interaktivni domaćin koji je omogućio novu vrstu korisničkog sučelja koje nadilazi događaje inicirane od gumba, miša i klasičnih iskočnih izbornika poznatih u svijetu osobnih računala. Otprilike u isto vrijeme predstavljena je Java, a Duke je odmah postao službena maskota Java tehnologije.

Poznat citati iz tadašnjeg tima (doduše bez Jamesa Gosling) glasi: …the team demonstrated a prototype remote control like device with a touch-screen sensitive screen called *7. When a user first touched, the screen, it displayed a cartoon world where a character named Duke, guided the user through a cartoon representation of the rooms of a house. 

2006. godine Duke je službeno predstavljen kao projekt otvorenog koda (open source) pod licencom BSD. Razvojni inženjeti i dizajneri poticani su da se “poigraju” s Duke-om i po prvi put su objavljene grafičke specifikacije projekta java.net Duke.

Duke u prirodnoj veličini može se vidjeti na svakoj konferenciji JavaOne, a svake godine tvrtka Oracle će ga izdati u novoj “osobnosti”. U 2010. je to bio “the Surfing Duke” koji je surfao na Java Road Trip: Code to Coast, a u 2011. je to bio “Future Tech Duke” sa sloganom “moving Java forward” u nove tehnologije i platforme.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: